Honung vid förkylning och halsont. Man bör inte värma honung till höga temperaturer av flera skäl. Bland annat leder uppvärmning till att enzymer som finns i honungen förstörs.Vidare finns smakämnen som försvinner från honungen. Ska man ha honungen i te för att lindra halsont bör man låta det svalna lite först. Allra effektivast för att lindra halsont är att ta en sked honung direkt och låta den smälta i munnen.

Honung vid bakning.Byt ut sirapen mot honung och Du får ett gott och hållbart matbröd. Honung och rumsvarmt smör kan blandas med t.ex. kokos, malda nötter eller mald mandel till fyllning i bullar, gifflar eller vetelängder.

Honung till växter.Lite honung på snittytan på sticklingar gör att sticklingen rotar sig lätt. Det är nämligen antiseptiska ämnen i honung. Man kan även vattna småplantor med lite honungvatten, vilket förhindrar svamp.

Sallad. Strimla vitkål, hacka ättiksgurka och persilja. Blanda 2 msk honung, 2 msk citronsaft och 1 msk vatten och ringla över salladen. Blanda lite försiktigt och låt stå en stund och dra innan servering. Gott till kött, korv och fisk.

Marinad. 2 msk olja, 2 msk honung, 1 tsk salt och lite svart- eller vitpeppar blandas. Pensla köttet med marinaden och grilla, stek i ugn eller på stekjärn. Använd inte för stark värme. Denna marinad är bra till t.ex. kyckling och fläskkött.

Honungsglaserad lax är också gott. Blanda rumsvarmt smör med lite citron och honung och pensla de genomstekta laxskivorna med det.

Honungsglass. 2 äggulor, 1/2-1 dl honung, 3 dl vispgrädde. Koka upp 1/2 dl vispgrädde och häll i honungen och sjud upp. Låt kallna. Vispa resten av grädden, blanda ner äggulorna och vispa till en fluffig smet. Slå allt i en form och ställ i frysen, bör stå minst 12 timmar innan servering.

Honungsäpplen. Kärna ur 4 stora äpplen. Smörj en eldfast form och ställ äpplena där. Blanda c:a 2 msk smör och lika mycket honung. Fyll blandningen i äpplena. Dofta ev. lite kanel eller kardemumma över. Stek i ugn i 200 gr 15-25 min.

Men visst! Det allra bästa är en honungssmörgås till kaffet eller teet på morgonen. Det är gott och Du vet att det dessutom är nyttigt!

Flytande honung får Du genom att värma honungen lite lätt.
(Låt burken stå ett par timmar i max 35 gradigt vatten)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *