Honung är en ren naturprodukt skapat av bin, utan någon direkt inblandning av människan. Råvarorna är nektar från blommor och söta växtsafter från blad och barr.

Honung får inte kallas för honung om man använt tillsatser. Smaken beror helt och hållet på från vilka växter bina hämtar sin nektar.

Till bara en honungsmacka går det åt lika mycket honung som femton bin samlar in under sin livstid. Och till den honung som finns i burken har det krävts att bina har besökt fem miljoner blommor!

Honung består till ca 80% av druvsocker och fruktsocker. Förhållandet mellan de olika sockerarterna avgör om honungen förblir flytande eller kanderar (stelnar) som här i Sverige.

Honung innehåller antibiotikaliknande substanser, inhibiner. De tål inte uppvärmning och är känsliga för ljus. Av den anledningen ska honung förvaras svalt och mörkt.

Honung är nyttigt för hälsan med sitt innehåll av pollenrester, värdefulla matsmältningsenzymer och acetylkolin, som sänker blodtrycket och ger god sömn.

Honung innehåller även flera ämnen som verkar som antioxidanter.

Honung innehåller många viktiga vitaminer som tex. B6, thiamin, niacin, riboflavin och pantotensyra och en hel rad mineraler som tex. kalcium, koppar, järn, natrium, kalium, magnesium, fosfor, kobolt och zink.

Honung kan inte ruttna, mögla eller surna. Bakterier kan inte växa i honung.

Honung kan dock jäsa om den innehåller för mycket vatten. Något som fortidens vikingar hade mycket roligt med, mjöd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *